Werk

Ik heb een vraag over werk:

 

Ontslagen.

Ontslagen worden betekent dat je baas zegt dat je niet meer bij hem of haar mag werken. Dat mag hij of zij niet zomaar doen. Daar moet hij een goede reden voor hebben. Behalve als je net begonnen bent met werken. In je eerste maand (soms in de eerste twee maanden) mag hij of zij je wel zonder reden ontslaan. Zelf mag je dan ook zonder reden stoppen met werken. Het is natuurlijk beter om er wel met je baas over te praten.

Als je wordt ontslagen, vraagt jouw baas je om je handtekening te zetten. Teken nooit zomaar! Laat altijd iemand anders er ook naar kijken. Wij kunnen je hierbij altijd helpen!

 

Recht om te werken.

Onder je 18e mag je niet te zwaar of gevaarlijk werk doen. Je mag ook niet te lang werken, omdat je ook nog naar school moet. Maar wat mag je dan wel?
Vanaf je 13e mag je beginnen met kleine klusjes van twee uur per dag tijdens schooldagen. Als je 15 bent mag je ook ochtendkranten gaan bezorgen. En vanaf je 16e mag je achter de kassa. Als jij wilt werken, kun je ons vragen welk werk je mag doen. Misschien wil je wel acteur of model worden of je eigen bedrijf beginnen. Wij kunnen je vertellen of dat al kan.

 

Hoelang mag je werken?

Hoe lang en hoe vaak je mag werken hangt onder andere af van je leeftijd en of je naar school gaat. Kinderen van 13 en 14 jaar mogen tussen 7.00 uur en 19.00 uur beperkt werken. Tijdens schoolweken mogen ze minder werken dan in vakantieweken. Kinderen van 13 en 14 jaar mogen niet op zondag werken. Kinderen van 15 jaar mogen buiten schooltijd en in de vakanties werken. Maar zij moeten zich aan de regels voor werktijden en rusttijden houden. Onder voorwaarden mogen zij op zondag werken. Voor 15-jarigen die geheel of gedeeltelijk zijn vrijgesteld van de leerplicht gelden aparte regels. Zij mogen ook tijdens (een deel van de) schooltijd werken. Jongeren van 16 en 17 jaar mogen gemiddeld 40 uur per week werken. De tijd die zij op school zijn telt ook mee als arbeidstijd. Jongeren van 16 en 17 mogen niet ’s nachts werken, oproepdiensten doen en overwerken. Ook hebben zij recht op extra rusttijden dan iemand van minstens 18 jaar. Voor meer informatie over hoe lang en hoe vaak je mag werken en welk werk je op welke leeftijd mag doen kun je kijken op de site www.rijksoverheid.nl.

Contact:

 

De Kinder- en Jongerenrechtswinkel
Noord-Nederland

Adres:
Atoomweg 10
9743 AK Groningen

Telefoon: 050 31 25 040
(ma, wo en do 15.00-17.00u)

Email:
noord@kjrw.eu

Stuur ons een bericht:

  Ik geef toestemming om de gegevens die ik hier heb ingevuld op te slaan en te gebruiken om contact met mij op te nemen.

  0
  Connecting
  Please wait...
  Stuur een berichtje

  Sorry, er is momenteel niemand online. Stuur ons een berichtje!

  Je naam
  * Emailadres
  * Beschrijf je vraag
  Nu inloggen

  Heb je hulp nodig? Je kunt ons online alles vragen!

  Je naam
  * E-mailadres
  * Beschrijf je vraag
  We zijn online!
  Feedback

  Help ons en we helpen elkaar! Laat ons een feedback bericht achter.

  Hoe vond je onze support?