Strafrecht

Ik heb een vraag over strafrecht:

 

Iets strafbaars gedaan

Als je iets doet wat niet mag, houd je je niet aan de regels en kun je straf krijgen. Je ouders geven je soms straf als je je niet aan hun regels houdt. Bijvoorbeeld als je jouw kamer niet opruimt. De regels waar we ons allemaal aan moeten houden in Nederland staan in wetboeken. Als we ons niet aan deze regels houden, dan kun je straf krijgen van de rechter. Zo kan je bijvoorbeeld straf krijgen voor het stelen van een fiets. Maar ook voor het kopen van een gestolen fiets kun je straf krijgen. Als je wilt weten welke straf je kunt krijgen, dan kunnen wij dat voor je uitzoeken.

 

Naar de politie

Als je iets gedaan hebt wat niet mag dan mag de politie je vragen stellen. Belangrijk is dat je altijd eerlijk zegt wie je bent en waar je woont. Hierop moet je antwoorden. Op de vraag wat je gedaan hebt, hoef je geen antwoord te geven. Soms moet je mee naar het politiebureau. De politie gaat dan jouw ouders bellen.

De politie gaat je veel vragen stellen. Je kan de hulp van een advocaat vragen. Een advocaat is iemand die voor jouw rechten opkomt. Je kan je advocaat alles vertellen, dit moet hij of zij geheim houden. Je advocaat moet jou verdedigen. Wil je meer weten over de politie, stel dan je vraag aan ons.

 

Naar de rechter

Samen met je advocaat en je ouders ga je naar de rechter. In de rechtszaal zie je een aantal mannen en vrouwen achter een hoog bureau zitten. Ze dragen allemaal een soort zwarte jurk met een witte kraag. De rechter zit altijd in het midden van het hoge bureau. Jij zit naast jouw advocaat. Hij gaat ervoor zorgen dat de rechter te horen krijgt hoe het volgens jou zit. Als je het fijn vind kunnen wij ook met je mee naar de rechter.

 

De advocaat

Een advocaat is iemand die voor jouw rechten opkomt. Je kan je advocaat alles vertellen, dit moet hij of zij geheim houden. Je advocaat moet jou verdedigen. Als je opgepakt wordt door de politie heb je recht op een advocaat. Je hoeft hiervoor niet te betalen. Als je niet tevreden bent over je advocaat kunnen wij je helpen met het zoeken naar een andere advocaat.

 

Wat is een voorwaardelijke straf?

Een voorwaardelijke straf betekent dat je voor een bepaalde tijd niets strafbaars mag doen. Doe je dat wel, dan moet je alsnog een straf uitzitten.

Bijvoorbeeld:
Je bent opgepakt, omdat je iets hebt gestolen. Je krijgt van de rechter een voorwaardelijke straf van 1 maand, met een proeftijd van 2 jaar. Dit betekent dat je in die 2 jaar niets strafbaars mag doen. Doe je toch iets strafbaars? Dan moet je dus je maand straf uitzitten. Je kunt ook nog straf krijgen voor wat je hebt gedaan.

 

Contact:

 

De Kinder- en Jongerenrechtswinkel
Noord-Nederland

Adres:
Atoomweg 10
9743 AK Groningen

Telefoon: 050 31 25 040
(ma, wo en do 15.00-17.00u)

Email:
noord@kjrw.eu

Stuur ons een bericht:

  Ik geef toestemming om de gegevens die ik hier heb ingevuld op te slaan en te gebruiken om contact met mij op te nemen.

   

  0
  Connecting
  Please wait...
  Stuur een berichtje

  Sorry, er is momenteel niemand online. Stuur ons een berichtje!

  Je naam
  * Emailadres
  * Beschrijf je vraag
  Nu inloggen

  Heb je hulp nodig? Je kunt ons online alles vragen!

  Je naam
  * E-mailadres
  * Beschrijf je vraag
  We zijn online!
  Feedback

  Help ons en we helpen elkaar! Laat ons een feedback bericht achter.

  Hoe vond je onze support?