Mishandeling en misbruik

Ik heb een vraag over mishandeling en/of misbruik:

Mishandeling 

Helaas komt het tegenwoordig nog steeds voor dat kinderen worden mishandeld. Van kindermishandeling is sprake wanneer iemand een kind iets aandoet, wat het kind pijn doet en waardoor het kind lijdt. Wanneer het één keer gebeurt is er niet meteen sprake van kindermishandeling, maar dit is wel het geval wanneer het vaker gebeurt en jij je niet meer veilig voelt. Per schooljaar is er minstens één kind per klas die wordt mishandeld.

Er zijn verschillende vormen van kindermishandeling. Lichamelijke mishandeling is bijvoorbeeld wanneer jij wordt geslagen, geschopt, geknepen of wanneer op een andere manier jouw lichaam pijn wordt gedaan. Geestelijke mishandeling is wanneer jij bijvoorbeeld wordt uitgescholden, bang gemaakt of wordt verteld dat jij helemaal niets kunt of niets waard bent.

Lichamelijke en geestelijke verwaarlozing zijn ook niet toegestaan. Lichamelijke verwaarlozing betekent dat jij niet de zorg krijgt die je nodig hebt. Hierbij kun je denken aan schone kleren of genoeg eten en drinken. Geestelijke verwaarlozing betekent dat je niet genoeg aandacht en liefde van bijvoorbeeld je ouders of verzorgers krijgt. Wanneer je wel aandacht krijgt, maar deze negatief is en dit jou pijn doet, is dit ook geestelijke verwaarlozing. Ook het zien van geweld of nare situaties tussen bijvoorbeeld jouw ouders of verzorgers noemen we geestelijke verwaarlozing.

Wanneer je zelf wordt mishandeld of iemand kent die wordt mishandeld, is er altijd iets wat jij kunt doen. Kinderen hebben namelijk het recht om beschermd te worden tegen alle vormen van geweld, mishandeling en verwaarlozing. Kindermishandeling is dus strafbaar. Probeer met een volwassene die jij vertrouwt te praten over dat jij of iemand anders die jij kent mishandeld wordt. Dit kan bijvoorbeeld iemand uit je familie zijn of een leraar op school. Wanneer je niemand kent waarmee je het kan bespreken, of het liever bespreekt met een vreemde, kun je ook de Kindertelefoon bellen (0800- 0432). Het kan eng zijn om met iemand te praten over dat je mishandeld bent, maar onthoud goed dat jij niets fout hebt gedaan! Niemand mag jou of iemand die jij kent mishandelen. De persoon die jou mishandelt, zegt misschien dat je het aan niemand mag doorvertellen. Toch is het heel belangrijk om dit te doen, want zo kan jij geholpen worden!

Ook kun je contact opnemen met Veilig Thuis. Veilig Thuis is een meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Alleen een vermoeden van kindermishandeling is al voldoende. Daarnaast kan je Veilig Thuis ook bellen voor advies. Jij kan jouw verhaal vertellen aan de medewerker van Veilig Thuis en de medewerker zal jou dan vertellen wat jij kunt doen.

Kindermisbruik

Ook wanneer er geen sprake is van geweld, kan het zijn dat je je niet veilig voelt in je thuissituatie of ergens anders. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat iemand jou op een bepaalde manier aandacht geeft die jij niet prettig vindt. Lichamelijk contact is een manier waarop je liefde en genegenheid kan tonen. Maar lichamelijk contact is niet altijd en op elke manier prettig. Niemand mag jou dwingen om seksueel contact te hebben.

Seksueel contact met kinderen onder de twaalf jaar is altijd verboden. Seksuele handelingen met een jongere tussen de twaalf en zestien jaar ook, al volgt hier niet altijd een straf als de handelingen volledig vrijwillig zijn verricht en er geen sprake is van een vorm van dwang of een afhankelijkheidsrelatie. Onder verboden handelingen valt ook het maken van een afspraak op het internet met de bedoeling om elkaar te ontmoeten en seksuele handelingen te verrichten. Dit noemen we grooming. Vrijwillige seksuele handelingen met minderjarigen die zestien jaar of ouder zijn, zijn in principe niet verboden. Hoe oud je ook bent en om wat voor handeling het ook gaat, voorop staat dat iemand geen handelingen bij jou mag verrichten of door jou mag laten verrichten die jij niet prettig vindt. Alleen jij bent de baas over jouw lichaam. Als dit toch gebeurt, noemen we dat seksueel misbruik en dat is verboden.

Er zijn meerdere handelingen die onder seksueel misbruik kunnen vallen. Zo kan het zijn dat iemand jou ergens aanraakt op een intieme plek of dat iemand jou een intieme plek laat aanraken bij zichzelf. Maar ook als iemand jou bijvoorbeeld vraagt om je uit te kleden en je te laten zien, jou laat kijken naar seksuele handelingen of seksuele opmerkingen maakt, kan dit seksueel misbruik zijn. Maar dit kunnen ook andere dingen zijn. Zodra jij het er niet mee eens bent en jij je er niet prettig bij voelt kunnen we spreken van misbruik en is dit verboden.

Het kan erg verwarrend zijn als je slachtoffer bent geworden van seksueel misbruik. Misschien vind je het lastig om te bepalen of jij het wel prettig vindt wat er is gebeurd. Ook kan het erg lastig zijn als je de persoon goed kent die seksuele handelingen met jou heeft verricht, omdat het bijvoorbeeld familie van je is. Het is belangrijk om te weten dat jij niks verkeerd hebt gedaan en dat dit niet weer mag gebeuren! Ook is het erg belangrijk dat je met iemand die je vertrouwt praat over wat er gebeurd is. Dit kan bijvoorbeeld een familielid, een leraar/lerares of vriend(in) zijn. Het kan zijn dat je het heel lastig vindt om zo’n gesprek te voeren, omdat het natuurlijk een vervelend onderwerp is om over te praten. Vergeet niet dat het heel erg kan opluchten om je hart te storten en jij op deze manier geholpen kan worden.

Wat kun je toen tegen kindermisbruik?

Als je met vragen zit over wat je kunt doen tegen seksueel misbruik of je wilt graag je verhaal aan iemand kwijt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! Samen kunnen kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat dit niet weer gebeurt.

Seksueel misbruik is strafbaar en daarom kun je ook aangifte doen bij de politie bij jou in de buurt. Op internet kun je vinden wat het dichtstbijzijnde politiebureau is. Je kan zowel naar het politiebureau bellen als zelf langsgaan.

Verder kun je voor een vertrouwelijk gesprek ook contact opnemen met de Kindertelefoon. Zij zijn bereikbaar op het volgende telefoonnummer: 0800-0432

Verder kun je een melding doen bij de volgende instanties:
– Slachtofferhulp: 0800-6334286
– Veilig Thuis: 0800-2000

Wat doet Veilig Thuis bij een melding?

Wanneer er bij Veilig Thuis een melding binnenkomt, gaan zij direct de nodige hulp op gang brengen of zullen zij hulp van het sociale wijkteam inschakelen. Daarnaast kan het zo zijn dat Veilig Thuis eerst zelf contact gaat leggen met de ouder(s) en kind(eren), om op deze manier eerst zelf te onderzoeken hoe de situatie is. Na het leggen van contact met de ouder(s) en kind(eren) gaan zij informatie vragen aan hulpverleners die het kind en de ouders eventueel al hebben. Veilig Thuis zorgt ervoor dat het kind en de ouders de hulp krijgen die zij nodig hebben.

Indien nodig, kan Veilig Thuis de Raad voor de Kinderbescherming inschakelen of doet zij aangifte bij de politie.

Wat gebeurt er als je belt naar Veilig Thuis?

Wanneer je belt naar Veilig Thuis, word je gevraagd om je woonplaats in te spreken. Hierdoor kom je vanzelf terecht bij het Steunpunt bij jou in de buurt. Is er sprake van direct gevaar voor jezelf of een ander? Aarzel dan niet en bel 112!

Wil je advies en/of hulp voor een ander of voor jezelf? Bel dan Veilig Thuis. Je kunt dan vragen stellen of je hart luchten. Wanneer je naar Veilig Thuis belt, krijg je een hulpverlener aan de lijn, die aandachtig naar je luistert. Zij zetten alles voor je op een rij, beantwoorden alle vragen die je hebt en geven je tenslotte advies. Samen kijken jullie welke hulp bruikbaar is. Mocht je liever contact opnemen met Veilig Thuis zonder je naam te noemen, dan is dit ook mogelijk.

 

 

 

Contact

 

De Kinder- en Jongerenrechtswinkel
Noord-Nederland

Adres:
Atoomweg 10
9743 AK Groningen

Telefoon: 050 31 25 040
(ma, wo en do 15.00-17.00u)

Email:
noord@kjrw.eu

 

Veilig Thuis Groningen

Adres:
Leonard Springerlaan 13,
9727 KB Groningen

Telefoon: 0800-2000

Email:
info@veiligthuisgroningen.nl

Stuur ons een bericht:

    Ik geef toestemming om de gegevens die ik hier heb ingevuld op te slaan en te gebruiken om contact met mij op te nemen.

    0
    Connecting
    Please wait...
    Stuur een berichtje

    Sorry, er is momenteel niemand online. Stuur ons een berichtje!

    Je naam
    * Emailadres
    * Beschrijf je vraag
    Nu inloggen

    Heb je hulp nodig? Je kunt ons online alles vragen!

    Je naam
    * E-mailadres
    * Beschrijf je vraag
    We zijn online!
    Feedback

    Help ons en we helpen elkaar! Laat ons een feedback bericht achter.

    Hoe vond je onze support?